GÖMLEK NASIL ÜTÜLENİR? | Dük Kravat
GÖMLEK NASIL ÜTÜLENİR?

GÖMLEK NASIL ÜTÜLENİR?

Kategori : Blog    /    Yazar : Dük Kravat

Gömlek modellerinin erkek giyim için kilit parça olduğunu söylesek çok da abartmış sayılmayız. İster ofise ister özel bir davete gidiyor olun, gömlek modelinizin yanı sıra gömleğinizin duruşu da stilinizle ilgili çok şey söyler. Düzgün bir şekilde ütülenmiş bir gömlek, gömlek modelini öne çıkararak şıklığınızla tüm bakışları üzerinizde toplamanızı sağlar. Biçimsiz yapılmış bir ütü ise dağınık bir görünümle birlikte çevreye vurdumduymaz bir izlenim vermenize sebep olabilir. İşte tam da bu sebeple gömleğin modeli, deseni ve rengi kadar özenle ütülenip ütülenmediği de oldukça önemlidir. Peki gömlek nasıl ütülenir?

Düzgün yapılmış bir ütünün, kıyafetlerin şıklığını ortaya çıkarmaktaki payının ne kadar yüksek olduğunu tahmin edersiniz. Erkek gömlekleri ise kıyafetler arasında en zor ütü yapılanlardan biri. Çizgilerine dikkat ederek, hiçbir kırışıklık kalmadan bir gömleği ütülemeye çalışmak, bazen insanı çileden çıkarabiliyor. Bu da akıllara gömlek nasıl ütülenir sorusunu getiriyor.

Dük Blog olarak “gömlek nasıl ütülenir?” sorusunu sizin için yanıtladık. Hazırsanız, gömlek ütülemenin püf noktalarını birlikte inceleyelim!

Kumaşlarına Göre Gömlekler Nasıl Ütülenir?

Gömlekleri ütülerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, gömleğin kumaş türüdür. Etkili bir ütüleme yapabilmek ve ütünün uzun süre bozulmadan kalmasını sağlamak için gömleğin kumaş özelliklerinin ve “kumaşlarına göre gömlekler nasıl ütülenir?” konusunun iyi bilinmesi gerekir. Aksi takdirde gerektiğinden fazla ısı kullanılması, kumaşta sararmalar ve yanmalar meydana getireceği gibi olması gerekenden düşük ısıda ütü yapılması, etkili bir sonuç vermeyecektir.

Bazı gömlek kumaşlarının diğer kumaşlara nazaran ütülemesi zor olabilir. Örneğin; keten ve pamuk gömlekler, akrilik ve polyester kumaş türleriyle kıyaslandığında ütü yapılması daha zor gömleklerdir ve gün içerisinde çabuk kırışabilir. Bu sebeple pamuk ve keten gömleklere sentetik yapılı gömleklerden daha yüksek sıcaklıkta ütüleme yapılması tavsiye edilir.

“Kumaşlarına göre gömlekler nasıl ütülenir?” konusunda ipek, kadife ve yün gömlekleri es geçmek olmaz. Bu kumaşlar, ütülendiğinde parlama olabileceği için ütüleme işlemi sırasında ütü bezi kullanmak faydalı olacaktır.

Gömlek Isı Ayarı Nedir? Gömlek Kaç Derecede Ütülenir?

Gömlek ütüleme işleminde gömleğin ısı ayarı, kumaşın yanmasının ve parlamasının önüne geçebileceği gibi doğru yapılan bir ısı ayarıyla gün boyu kalıcılığını koruyan, jilet gibi gömlekler elde edebilirsiniz. Gömleğin kumaş özelliklerine göre “gömlek kaç derecede ütülenir?” belirleyebilirsiniz.

Bazı gömlek kumaşları, yapıları gereği daha yüksek sıcaklıkta bir ütülemeye ihtiyaç duyarken narin yapıya sahip gömlekleri düşük sıcaklıkta ütülemek, gömleklerinizde meydana gelebilecek herhangi bir hasarın önüne geçebilir. Isıya karşı daha dayanıklı olan erkek pamuk gömlek modellerini 180°C’de, erkek keten gömlek modellerini ise 200-220°C gibi yüksek sıcaklıklarda ütüleme yapılabilir, doğru ısıyla daha kalıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Akrilik ve polyester gibi sentetik kumaş türüne sahip gömlekler, yüksek ısı karşısında çabuk deforme olduğundan 80°C gibi düşük sıcaklıklarda ütü yapılması yeterli olacaktır.

“Gömlek kaç derecede ütülenir?” sorusunda diğer bir merak konusu da elbette erkek ipek ve yün gömlek modellerinin kaç derecede ütülenmesi gerektiği… Erkek ipek gömlek modelleri, hassas liflere sahip olduğundan 120-160°C ütü yapılması tavsiye edilir. Yünlü kumaşlar için ise orta ısı yeterlidir.

Gömlek Ütülerken Nereden Başlanır? Gömlek Ütülerken Gömlek Ters Çevrilir mi?

Gömlek ütülerken belki de en çok hataya düşülen nokta, gömleğin kısımlarının hangi sırada ütülenmesi gerektiği olabilir. Önce sırt kısmını ütüleyeyim derken diğer alanlara geçildiğinde sırt kısmı yeniden kırışır ve işin içinden çıkılmayacak bir hal alır. Ancak gömlek ütülerken nereden başlanır konusunun detaylarını bilmek, gömlek ütüleme çilesini sizin için büyük ölçüde kolay hale getirebilir.

Gömlek ütülerken ilk olarak gömleğin yaka kısmından başlanmalıdır. Yakanın arka kısmını önce, ön kısmını sonra olmak üzere ütüyle güzelce düzleştirdikten sonra omuz kısımları ütü masasına geçirilip ütülenir. Daha sonra sırasıyla kol, kanat ve sırt kısımlarını ütüleyebilir, jilet gibi bir gömlek görünümü elde edebilirsiniz. Yani anlayacağınız gömlek ütülemenin kilit noktası tamamen gömlek ütülerken nereden başlanır sorusunun yanıtını bilmekten geçiyor.

Gömlek Yakası ve Kolu Nasıl Ütülenir?

Gömlek ütüleme işleminde ilk olarak gömleğin yaka kısmının ütülenmesi gerektiğinden bahsetmiştik.😊 Peki gömlek yakası nasıl ütülenir? Gömlek yakasını ütülerken, gömleğinizin arka yüzünden başlayabilirsiniz. Yakanın arkasını güzelce ütüledikten sonra ön kısmına geçebilir ve son olarak iz yerlerini takip ederek yakayı düzgün bir şekilde katladıktan sonra bölgenin üzerinden ütü ile geçebilirsiniz.

Yakayı bitirip omuz kısmını da güzelce ütülediğimize göre sıra kollarda! “Gömlek kolu nasıl ütülenilir?” sorusu kafanızı kurcalıyor olabilir ancak paniğe gerek yok. Onun da kolay bir yöntemi var. Öncelikle gömleğin kollarını ütülerken manşetleri içten ütüleyerek başlayabilirsiniz. Böylelikle kol daha düzgün durur ve ütülenmesi daha kolay olur. Kolun iç kısmını ütüledikten sonra dış kısmına güzelce bir ütü geçebilirsiniz. Ayrıca gömlek kollarını ütülerken kat izlerinin üzerinden ütü geçmeye özen gösterirseniz, gömlek kollarını daha belirgin hale getirebilir, şık bir görüntü elde edebilirsiniz.

Islak Gömlek Ütülenir Mi?

Gömlek nasıl ütülenir konusunda gömleğin kumaşının, ütünün ısı ayarının ve ütüleme tekniklerinin yanı sıra “ıslak gömlek ütülenir mi?” sorusu da merak konusu. Gömleklerinizi ne çamaşır makinesinden hemen çıkardıktan sonra ne de tamamen kuruduktan sonra ütülemelisiniz. Peki ne zaman ütülemeliyiz dediğinizi duyar gibiyiz. 😊 İdeal olan, gömlekleri hafif nemliyken ütülemektir. Tamamen kuru olan gömlekleri ütülemek, kırışıklıklar kolay açılmayacağından zahmetli bir hal alabilir. Bu sebeple nemli gömleklerde daha kolay bir ütüleme işlemi gerçekleşir. Ancak gömleğiniz zaten kuruduysa, özellikle aşırı kırışmış bölgelere ütünüzle su püskürterek yine gömleği nemli bir hale getirebilir, kırışıklıkları daha zahmetsiz bir şekilde açabilirsiniz.