KRAVAT NASIL TEMİZLENİR? | Dük Kravat
KRAVAT NASIL TEMİZLENİR?

KRAVAT NASIL TEMİZLENİR?

Kategori : Blog    /    Yazar : Dük Kravat

Takım elbiselerin vazgeçilmez aksesuarlarından olan kravatlar, iş hayatından özel davetlere kadar birçok alanda erkeklerin sıklıkla tercih ettiği parçalar arasında yer alıyor. Bu kadar fazla kullanım alanına sahip olması haliyle kravat temizliğini gerekli kılıyor. Peki kravat nasıl temizlenir?

Pamuk, polyester ve ipek gibi birçok farklı kumaş türüne sahip olan kravatları temizlemek her ne kadar basit bir eylemmiş gibi görünse de yapılan bazı hatalar geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Kravatların ilk günkü ışıltısını ve yumuşaklığını koruması için bazı kurallara uyarak temizlik işlemini gerçekleştirmek gerekiyor. Bu da akıllara kravat nasıl temizlenir, kravat makinede nasıl yıkanır gibi soruları getiriyor. Dük Blog olarak kravat temizliği ile ilgili soruları radarımıza aldık ve sizin için tüm detaylarıyla yanıtladık!

Kravat temizleme işleminin kilit noktası, kravatı kumaşına göre temizlemekten geçiyor. Mikro kravat adı verilen yapay kumaş kravatlar, çamaşır makinesinde yıkanabilirken hassas bir yapıya sahip olan ipek kravatlar için kuru temizleme yöntemi öneriliyor.

Kravat nasıl temizlenir sorusunun yanıtı elbette bununla sınırlı değil. Eğer kravatlarınızı kuru temizlemeye vermek gibi bir şansınız yoksa, evde elde de yıkayabilirsiniz. 😊 Bunun için ılık su dolu bir leğene kullandığınız bir çamaşır deterjanını az bir miktarda döküp karıştırdıktan sonra kravatınızı içine koyup yarım saat bekletmelisiniz. Kirden ve tozdan arındıktan sonra kravatı nazik hareketlerle yıkamalı, ardından suyla durulamalısınız. Bu şekilde kravatınıza hiçbir zarar vermeden onu yeniden kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Kravat Kuru Temizleme Yöntemleri

Kravatların yıkandıktan sonra kalitesinden ve yumuşaklığından hiçbir şey kaybetmemesi için genellikle kuru temizlemeye verilmesi önerilir. Özellikle diğer kumaş türlerindeki kravatlara nazaran ipek kravatlar daha pahalıdır ve yanlış yıkandıklarında kolayca bozulabilirler. Bu sebeple ipek ve yün gibi hassas kravatlar için kuru temizleme yöntemleri elzem hale gelir. Peki kravat kuru temizleme yönlemleri nelerdir?

Erkeklerin günlük hayatında takım elbiseleriyle sıklıkla kullanmayı tercih ettikleri kravatları, her kirlendiklerinde kuru temizlemeye vermek mümkün olmayabiliyor. Bu gibi durumlarda evdeki imkanlarınızı kullanarak ya da kuru temizleme solüsyonu alarak kravatlarınızı evde kendiniz de temizleyebilirsiniz.

Kravat kuru temizleme yöntemlerine örnek olarak lekeleri fırçayla temizleyebileceğinizi söyleyebiliriz. Bunun için kravatı kuru temizleme sıvısında gezdirdikten sonra diş fırçasıyla sıvıyı sıyırmalı, ardından kravatı bir süre gölgede havalandırmalısınız. Bu işlemi uygularken eldiven kullanmanız gerektiğini hatırlatalım. 😊

Kravat kuru temizleme yöntemlerinden biri de leke üzerinde alkol ya da soda kullanmaktır. Bu yöntem özellikle basit lekeler için harika sonuçlar verecektir. Bu işlemi uygularken bir bezin ucunu alkole ya da sodaya batırın ve kravatın üzerindeki lekeye hafifçe bastırın, gerekirse nazikçe fırçalayabilirsiniz. İpek kravatların üzerinde halka oluşmaması için bu işlemi uyguladıktan hemen sonra kravatı kurutmalısınız.

Doğru Kravat Bakımı Nasıl Olmalı?

Her kıyafet ve aksesuarda olduğu gibi kravatlar da özenle kullanıldığında ve bakıldığında görünümlerini uzun bir süre koruyabilir. Kravatınızı kullanırken birkaç detaya dikkat ederseniz, zorlu lekeler ve kırışıklarla mücadele etmek zorunda kalmaz, kravat temizleme işlemini kendiniz için daha kolay hale getirebilirsiniz. Peki doğru kravat bakımı nasıl olmalı?

Kravat bakımını temizleme öncesi, temizleme ve temizleme sonrası olarak üçe ayırabiliriz. Kravatları temizlemeden önce uygulayacağınız birkaç ipucuyla kravatlarınızın ilk günkü hallerini korumalarına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için ilk adım kravatları katlamamaktır. Kravatları katlamak, kravatın üzerinde kırışıkların ve kat izlerinin oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle kravatlarınızı bir gömlek ya da ceketin içine sokabilir ya da bir omzun üzerine koyabilirsiniz. Eğer seyahat esnasında bavulunuza koymanız gerekiyorsa, bavulun yanlarına rulo şeklinde yerleştirebilirsiniz. Bunun dışında kravatınıza kumaş koruyucu sprey sıkabilir, kravatın gömleğe sabitlenmesi ve zarar görmemesi için kravat iğnesi kullanabilirsiniz.

Doğru kravat bakımı nasıl olmalı sorusunun ikinci adımı olan temizleme işlemi esnasında sıcak ve soğuk su kullanmak yerine ılık su kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kravatları elde yıkarken fazla hırpalayıp sıkmamalı, hafif ve nazik hareketlerle ovalamalısınız. Kullanacağınız deterjanın kravat üzerinde iz bırakmaması için toz deterjanlar yerine sıvı deterjanları tercih edebilirsiniz.

Doğru kravat bakımı nasıl olur konusunda temizleme işlemi kadar temizlik sonrasında uygulanan yöntemler de büyük önem taşıyor. Kravatı yıkayıp kuruttuktan sonra ütülerken arka yüzünden ütüye başlamalı ve yumuşak bir biçimde ütülemelisiniz. Kravatın ön yüzünü ütülerken ise ince bir bez koyarak ütü yapmalısınız. İpek ve polyester kravatlar düşük, yün kravatlar orta, pamuk kravatlar ise yüksek ısıda ütülenmelidir. Eğer bulunduğunuz yerde ütü yoksa, kravatı bir banyoda askıya asarak buhar altında da kırışıklıklarını açabilirsiniz.

Kravat Çamaşır Makinasında Yıkanır mı?

Kravat modellerinin diğer kombin parçalarıyla uyumlu olması ne kadar önemliyse temizlikleri de onları uzun bir süre kullanmak ve güzel görünümlerini korumak adına bir o kadar önemli… Kravat temizliği deyince de akla en kolay yol olarak onları çamaşır makinesine atıp yıkamak geliyor. Peki kravat çamaşır makinasında yıkanır mı?

Her ne kadar kravatları çamaşır makinesinde yıkamak kolay bir yöntem olsa da makine, kravatlara zarar verebileceği için kravat temizliğinde tercih edilmez. Üstelik kravatları çamaşır makinesinde yıkamak, muhtemelen oluşan lekeleri de yok etmeyecektir. Bu sebeple en iyi sonuç veren ve en doğru yöntem olarak elde yıkama ya da kuru temizleme önerilir.

Kravat temizleme yöntemini belirleyen en önemli husus, kravatın kumaş tipidir. Pamuk, ipek ve yün kravatlar, hassas bir yapıya sahip olduğu için elde yıkamaya elverişliyken mikro kravatlar, dayanıklıdır. Yani mikro kravatlar çamaşır makinasında yıkanır mı diye soracak olursanız, buna evet cevabını vereceğiz. Ancak diğer kumaş türleri için çamaşır makinesi kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.